2008-01-31
 09:18:58

Hundträningsböcker

Har spanat runt på lite olika böcker, känner att vi verkligen behöver komplettera vårt hundbibliotek. Vi har ju "Inkallning - och så mycket mera" och "Klickerträning för din hund" , dessa är ju absolut inte ett fullbordat bibliotek =P.

Dessa har jag hittat på Canis =)

image443"Klick & Trick" - Deborah Jones
Pris 189:-


Jag vill ju lära in lite fler vardagsmoment så att vi blir vana vid klickerträningen

Läs mer här




image445image444 "Ruff love" & "Shaping Success" - Susan Garrett
Pris 212:- & 270:-

Susan verkar otroligt duktig och jag har fått tips från Hanna att dessa böckerna, trots engelskan och nya termer är lättläst! Så dessa böcker SKA jag verkligen försöka få beställt.
Läs mer om böckerna här & här




image448"Klickerträning och lugnande signaler" - Emma Parsons
Pris 298:-

Ytterligare en klickerbok.. men den här tror jag skulle hjälpa till i vår träning!

Läs mer här




image446"Med sikte på 10:an" - Niina & Kenth Svartberg
Pris: 249:-

Vi håller ju på att köra igång med lydnaden och den här boken skulle nog passa oss som handen i handsken!!

Läs mer här







Ska ju inte beställa alla på en gång, även ifall det hade varit väääldigt trevligt!!
2008-01-29
 22:20:15

Fullt upp

Som ni kanske förstår blir det ingen träningsdagbok denna vecka. Har fullt upp att vila upp lillstump och även med att skriva upp moment till kursen som börjar 5/2 på AlfaHundcenter som jag förresten ska sätta mig och betala idag.

Leia är knas, hon bara sover och sover!!

Vår helg kommer bli skoj, trots att vi fick skippa DP-klubben mötet..
På lördag ska jag, Sussi & Leia ut och hälsa på Sussis häst Winchester. Hoppas Leia tar det försiktigt med hästkraken!! På kvällen är det planerat SPA-stund och möte mellan Sussis katt Gustav och Leia, ska bli intressant hur detta blir.
Söndagen skall spenderas i form av DP-träff i Slottskogen..

Nu ska Leia ut och kissa och hon vill att jag ska följa med, hon vågar inte gå ut själv i mörkret ;)
2008-01-29
 21:46:05

Nätshopping

Shoppingsugen!

Dessa matskålar har vi spanat in ganska länge nu, riktigt fina!
I den svarta står det "fill it up" i botten och på den rosa "Princess"
99:-/st


Den här tycker jag var lite rolig! Bra att ha godis i juh..
219:-


Vill ha en sån här med bajspåsar på Leias canvasbus. Camo skulle ju passa super!
139:-


Halsband, halsband, halsband.. Dem är så fina alla tre!!
99:-, 219:- och 99:- (utan bokstäver)


Sen slutligen.. vore inte denna hur praktisk som helst! Så slipper hunden gå själv när man är ute och promenerar, helt genialiskt!! Inga mer slitna tassar och inget mer drag i kopplet. SUPER!!!!
För 2.395 pix blir den din, som hittat =P



Shop on folks!!

Bilder från All4Dogs & Härligahund
2008-01-28
 23:06:37

Leia och Myra

Vi hade som sagt besök av Hanna & Myra i helgen. Myra och Leia kom riktigt bra överens.. roligt då både jag och Hanna var lite nojjiga. Vad skulle vi gjort annars?

Här är lilla söta Myra!


Vackra flickor båda två, men så otroligt olika i utseendet!


Kramis


Fjäskfior


Brottning


Flaxöra!


En av de skummaste bilderna jag någonsin tagit!!


Två trötta flickor!


Kommer fler bilder i veckan..
2008-01-28
 22:51:12

Klickerhelgen

Efter jobbet i fredags åkte jag glad i hågen och skulle hämta Hanna & Myra på centralstationen, isch vad mycket trafik det var.. en kvart sen efter lite knåpande mötte jag dem. När vi kom hem möttes vi av en glad svart prick. Inget skall från Leia på Hanna, inget skall från Myra på varken mig eller Mahyar. Kändes som om vi faktiskt gjorde upp mötet efter alla konstens regler (omedvetet)!
Leia och Myra kom överens direkt och busade hela kvällen medans vi andra kekade mumsiga laxfärsbiffar. Mycket snack under kvällen blev det. (kommer ett inlägg med bilder på Leia & Myra =P)

På lördagsmorgonen var vi lite småsega (Leia & husse sov ganska oroligt) blev ändå cappuchino och pannkakor till frukost, skulle ju klara en lång dag. Tyvärr öste regnet ner!!
Jag, Hanna, Leia & Myra stack iväg till GMBK lite tidigare för att komma in i miljön, tog en minipromenad in i skogen, men för att vi skulle kunna hålla humöret uppe så gick vi in på verandan på klubben..

Förmiddagen bestod av teori med Fanny och Thomas, intressant men mycket repetition från sådant vi redan kunde. Efter lunchen fick vi se en demostration av Fanny med hund, så imponerad. Blev praktik inomhus eftersom regnet fortsatte falla. Jag shejpade först att Leia skulle ligga på en filt och sen att hon skulle ligga kvar med hjälp av omvänt lockande. Hon var såååååå duktig och matte var imponerad. Gick även igenom följande moment:
+ Backa
+ Stadgaövningar
+ Bakdelskontroll
+ Frikommando
Och säkert något jag inte minns just nu ;)

Söndagsmorgon vaknade vi något trötta, men taggade att lära oss mer! Strålande solsken möttes vi av när vi gick ut till bilen, härligt! Dagen började med lite teori inne och sen var vi ute resten av dagen.
Alla fick en i taget leka med sin hund för att Fanny och Thomas ville se hur samarbetet var och hur leken funkade. Leia var förutom lite nosande väldigt taggad, efter pepping från matte. Hon hängde ju i sin lilla tomte.. haha..
Myra skötte sin fint hon också, härligt att se andra pinnar jobba!

Efter lunch demonstrerade Fanny olika träningsdelar med apporten och senare även fritt följ träning.
Momenten vi tränade på:
+ Handtarget
+ Gripande runt apportsubstitut
+ Fritt följ

~ Utvärdering ~
Vi är mycket nöjda med kursen och vi kommer helt klart röja om lite i vår träning. Vi har fått flera olika saker att träna in på ett helt nytt sätt. Visst att vi har klickat innan men inte på detta sättet!
Jag trodde dock att kursen skulle ligga på en högre nivå och att vi kanske inte skulle hänga med lika mycket, men den var väldigt basic vilket var skönt för oss. Lite konstigt var det dock att några dök upp med helt oklickade hundar och utan klicker. Kändes lite som att vissa hade kört fast i sin vanliga träning och ville ha en hel lösning. Men men.. min uppfattning.
Fanny & Thomas kompletterar varandra otroligt bra, Fanny demonstrerade jättebra och Thomas var duktig på att förklara, vi förstod trots norskan!
Nu ska vi vila några dagar och träna in lite enkla moment, handtarget och att få stadga i filtliggningen siktar vi in oss på. Kommer även under nästa vecka shejpa om det vanliga ligget.
Ska försöka fokusera på dessa delar men det är svårt! Vill ju träna in alla nya saker NUUU! haha..
2008-01-28
 22:14:10

Knölar

I lördags kom Leia i kontakt/förtärde med något som utlöste en allergisk reaktion. Hon fick små bulor på nosryggen som sedan spreds till huvudet. Små plitor och stora bulor, så vi behandlade med kortison  (efter rek. av vet) och i morse var dem borta.. Dem har fortfarande inte kommit tillbaka så vi håller tummarna på att det förblir så!!

Nu var Leia ganska trött efter två långa kursdagar som förmodligen gjort att hon inte orkar klia, vilket har lett till att inte bulorna blivit fler eller större.

Har varit och köpt tratt idag iaf =)
2008-01-27
 17:29:36

Lugn gott folk..

Var lugna, det kommer en utvärdering av helgen i dagarna.. just nu är vi sletna, trötta och sega..

Vi har haft en underbar helg med Hanna, Myra och klickerklok..

Kramar
~ JL ~

2008-01-25
 11:48:48

Utvärdering vecka 4

Som jag skrev i början av veckan så ligger vi lite lågt i träningsdagboken eftersom vi i helgen ska på vår efterlängade kurs! Blev dock en del iaf.. men det är mest vardagsträning..

~ Resultat vecka 4 ~
image420 Traggla både Pinn & Snurra
Går jättebra, försöker köra dem vid samma träning så att lillstump måste tänka till lite..

image420 Skvallerträna
Har tränat nästan varje promenad!

image420 "Vinka"
Kör ju inte så seriöst just med detta, men hon vinkar sött när jag gör tecken, ser lite stelt ut dock... Inget kommando än.

image420Plattssittning ute (hittils 1 ggr á 45sek +1ggr 21/1)
2ggr á 45 sek, inte dåligt eftersom det var de kallaste kvällarna! Se gärna inlägget här om vår plattssittning så du förstår hur vi menar =P.

image421 Klicka apport
Har inte blivit något denna vecka =(

image420 Klippa klorna
Japps, fast Leia har börjat åla sig nåt så för j*vligt.. gäller att hålla ett fast grepp. Hon får inte vinna!

image420 Borsta tänder
Två gånger på 4 dagar är godkänt tycker vi!

image421 Borsta Leia På bord
*skäms* Vi som har varit så duktiga med detta.. men det får vi bakläxa på nästa vecka!!!!

image421 Keka märgben
Matte hittade dem inte i början av veckan och nu känns det som om det är för nära kursen att ge. Vill ju att hon ska ha så mycket godissug som möjlig och hon kan ju bli dålig i magen.

~ Utvärdering ~
Ja 6 image420 av 9 är inte fy skam! Apporten känns ganska skönt att vi inte klickat eftersom det blir en del klick i helgen! Sen är ju inte märgbenet viktigt.. haha! Fick en fråga om vi klickar märgbenet, svaret är nej.. Förvånade? =)

Kramis
~ JL ~

Ps. För bättre förståelse.. image420 = avklarat image421= ej avklarat Ds.
2008-01-24
 22:43:52

Alg-Börje

Tror att hundägare idag utfodrar alldeles för behandlat foder, blir mörkrädd när jag läser diverse artiklar om torrfoder. Visst är det ett funktionellt foder. Men jag vill ge det allra bästa till min hund, finns säkert delade meningar om vad det bästa är, men enligt mig är det att ge färskfoder!
Sen får tyvärr inte tänderna jobba lika mycket, Leia har ju inte problem med det nu iom att hon är så ung. (plus att hon gnager sönder alla leksaker för att underhålla tänderna..) Men det gäller ju att bygga en bra grund för framtiden.

Därför har jag och min vapendragare beställt hem alger från Alg-Börje till våra hundar. Ska bli intressant att testa. Speciellt dyrt var det inte heller (har iofs inte betalt till Lisfis än=P) men 140:- inkl frakt för oss.. lite mer för storprickarna..

~ J ~
P.s. Inte långt kvar till kursen. wiiie.. börjar nästan bli nervös!! D.s.
2008-01-23
 10:30:55

Tempoväxlingar

Leia har nästan slutat dra när vi är ute och går, efter mycket träning. Jag har tagit det väldigt lugnt med den träniningen eftersom det är viktigt för mig att hon har bra temprament när hon slutligen går fot. Jag har därför inte dragit och slitit i kopplet för att få med henne (som jag blev lärd på valpkursen), utan berömt henne som bara attans när hon har haft slakt koppel och ignorerat henne när hon dragit. Försöker att vända och byta håll när vi har kontakten. När hon börjar intressera sig av annat har jag bytt igen. Så har vi hållt på. (Har sett grannarna stå i sina fönster och fundera på vad i allsin dar vi gör! Synd att dem inte läser vår blogg, då hade dem vetat!) Visst har det tagit ett tag att få Leia dit jag vill.. men jag känner att jag nu har en följsam glad hund!

För att Leia ska bli ännu mer följsam har jag utökat träningen genom att, när hon går vid min sida, öka och minska tempot. Så att hon måste hänga med.. jättekul att se att det faktiskt funkar. 
Jag har planerat att längre fram utöka träningen ännu mer genom att kräva exakt position från henne och även att hon ska springa "på rätt sätt". Just nu tycker hon ju att det är så roligt att hon studs-springer, hon hoppar alltså inte men hon studsar.. gasch, svårt att förklara..

Det jag ser som ett stort framsteg är att hon på eget initiativ inte bara har kopplet slakt utan även håller sig nära mig, för det är här det händer ;).
Det är numera roligare att gå ut och promenera, inte bara fläng fram och tillbaka..

Leias kontakt med mig över huvud taget har blivit bättre, när vi möter någon söker hon oftast min kontakt (delvis tack vare skvallerträningen) och det är så kul att se förändringar. Visst kan hon vara ett monster ibland så det är bra att ha dessa Golden Moments, som jag så fiiint kallar dem. *fniss*

Visst är vi inte perfekta än, hon drar stundvis fortfarande och även när hon är väldigt nödig eller när vi går med andra..

Men vi har kommit en liten bit på vägen! (nu låter jag sådär snuskigt optimisk.. men men..)

~ JL ~
2008-01-22
 19:40:03

Platssittning

Vill börja med att poängtera att jag inte vet om jag använder rätt ord, platssittning. Kan man säga så?

Anyway..
Vi körde vår första platssittning igår kväll.. och en till idag..
Vi har kört "sitt kvar" övningar innan, men inte gjort det i flera steg som nedan..

  • Först gör vi U-svängen
  • och Leia sätter sig vid min sida
  • Sen får Leia "sitt kvar" kommando (körde med stanna idag)
  • Jag går 5 meter framåt, vänder mig och väntar 45 sek. (kallt ute)
  • Går sedan fram och ställde mig brevid henne
  • Hon sitter bredvid och tittar på mig någon sekund och jag berömmer..
Leia har under 90% av tiden grym kontakt med mig. När jag går fram till henne tittar hon som en tok ;). Fram tills berömmet sitter Leia helt stilla, riktigt imponerad! Berömmet består av mattes glädje skrik: "Åh, vad bra du är!" så det är ju klart hon inte sitter still då..

Frågan är om vi går på rätt sätt till väga!? Tips någon?

PS. Håll tummarna på att vi får göra en sak, jag vet, lite mystisk. Men det gillar vi! DS.
2008-01-21
 21:40:59

Träningsdagbok vecka 4

~ Träning vecka 4 ~
Efter lite funderingar så har jag bestämt att vi inte kör några nya moment denna vecka. Är ju bara 4 dagar kvar till kursen och då vill vi vara laddade!

Så nedan skriver jag på en lista vad vi ska försöka hinna med att träna lite grann på denna vecka och på fredag redan (om jag hinner) ska jag bocka av vad vi gjort och inte!

- Traggla både Pinn & Snurra
- Skvallerträna
- "Vinka"
image420Plattssittning ute (hittils 1 ggr á 45sek +1ggr 21/1)
- Klicka apport
image420 Klippa klorna
- Borsta tänder
- Borsta Leia På bord
- Keka märgben

Kramis
~ JL ~
2008-01-21
 19:20:03

2008

Planerat 2008, uppdaterad

Detta händer 2008
image4204-5/1 Ställa på MyDog
image42012/1 Jag & Leia elever på en instruktörskurs för Hundens hus
25-27/1 Hanna och Myra kommer till oss
26-27/1 Tävlingslydnad med Klickerträning läs mer → HÄR
3/2 Årsmöte, DP-klubben, Huskvarna (ej anmäld)
5/2 Lydnadskurs, Alfahundcenter
17/2 Dp-träff
19/2 Lydnadskurs, Alfahundcenter
4/3 Lydnadskurs, Alfahundcenter
18/3 Lydnadskurs, Alfahundcenter
1/4 Lydnadskurs, Alfahundcenter
image42010/5 Utställning, nat. Larv, Skara (ej anmäld)
image42028/6 Utställning, SSPK, Borås (ej anmäld)
image42029/6 Utställning, SÖKK, Borås (ej anmäld)
image4202/7 Utställning, SSPK, Stockholm (ej anmäld)
image4204/7 Utställning, DP-Klubben, Stockholm (ej anmäld)

Viktiga datum
image42017/1 Leia 9 mån, ställs därefter som Junior
17/4 Leia 1 år
3/6 Matte 22år
12/6 Ett år sedan vi hämtade Leia
17/7 Leia 15 mån, ställs inte längre som Junior
21/9 Husse 28 år

Ej inplanerat
- Leia löpa
- Ögonlysning
- Patellaundersökning
- 1-års spruta
image420 Spårkurs
image420 MH
image420 Rabiesvaccinering + pass
image420 Åka till Sthlm
image420 Annan kurs

image419=struket
image420=avklarat
image420=osäkert
2008-01-20
 19:40:39

Utvärdering vecka 3

~ Resultat vecka 3 ~
Spårapport
Resutat vecka 2: Vi har klickat in apporten, både inne och ute. Hon greppar och ökar greppandet varje gång.

Utställning
Resutat vecka 2: Har borstat Leia flera gånger och hon blir mer och mer accepterande!

Visa tänderna
Resutat vecka 2: Har borstat tänderna på henne. Kollar tänderna när jag lägger en godis framför henne, när hon är lugn och medgörlig får hon "varsågod".

Fotplacering
Resutat vecka 2: Har tragglat både hukande och ståendes. Hon blir bättre och bättre, måste bara få henne att placera sig längre fram.

Rulla
Resutat vecka 2: Vi strök detta moment då jag känner att vi behöver fokusera på det vi kan + annat nyttigt!

~ Utvärdering ~
Andra träningsdagboksveckan har varit lite hackig, i ena sekunden är Leia tokigt medgörlig i andra är hon som en seg korv! Vill ha mer jämnt tempo, men det är väl så här det är! I övrigt så har vi väl avancerat i vår träning, inga större framsteg men en liten bit på vägen. U-svängen fick vi in ganska snabbt, nu ska vi öka nivån och matte ska bli mer kinkig på positionen.

Nästa veckas moment blir väldigt simpla, inget nytt eftersom vi ska på klickerkursen. Lägger upp momenten imon!

~ JL ~
2008-01-20
 14:13:18

Blodpudding-gotta!

Godis till liten Leia

Nu har jag stått i några timmar (till och från) och gjort blodpudding-gotta! Jag har mitt egna lilla sätt för att få bitarna så små som möjligt! Vill ju ha dem till klickerträningen..

Först rullar jag blodpuddingen i tunna korvar, tjocklek beroende på hur stora bitar man vill ha såklart, dessa är 3-5 mm.
 

Sen ställer jag in dem i ugnen en stund, tid är svår att säga men korvarna skall mörkna och inte vara kletiga. Låt dem inte stå för länge för då är det svårt är skära dem..
Jag lägger sedan upp korvarna bredvid varandra på en skärbräda och skär lagom stora bitar. Fastnar bitarna på kniven så kan man mjöla lite på den.
 
   

Sen åker dem in i ugnen igen.. tiden inne i ugnen är jätteolika! Men ju längre tid destu hårdare godis och dem håller sig fräscha längre!!
 

Lite pilligt men gottan blir precis som jag vill ha dem. Lite jobbigt var det med en Leia som satt och pep bredvid! Haha.. Nu ska vi klicka!!
2008-01-20
 12:10:43

Osäker..

Håller på att fundera på nästa veckas träningsmoment, blir nog lite lugnt eftersom vi vill vara taggade på klickerkursen.

Frågan är om jag ska lägga in "klick-moment" eller om jag ska vila klickern lite innan helgen så hon är taggad på den?
Låter ju iofs lite knas.. men men

Nu ska jag torka blodpudding!

2008-01-19
 23:29:16

Blåst away!

Idag har vi blåst away, inte riktigt så allvarligt som dem varnade för. Kankse blir värre imon? Blir det en nya Gudrun eller Per måntro?

Hur som helst har vi haft en mysig dag tillsammans alla tre. Åkte bort till Hovås/Billdal och tog en promenix, där blåste det en del.. Vår planerade promenadväg var översvämmad.. Vad tänkte vi på egentligen?!

Men visst är det vackert på västkusten!
248393-412

Beia nosar runt bland vassen.
248393-413

Passade på att klicka lite apport på promenaden (träningsskadade), gick jättebra! Blev även en del träning när vi mötte folk. Inga större utbrott från Leia faktiskt. Hon sköter sig bra när både husse och matte är med!

När vi kom hem från vår promenad lagade vi pizza, smarrigt värre!

Nu är det bara en vecka kvar till vår klickerkurs, håller tummarna för att lilltösa inte ska börja sitt löp. Men man vet ju aldrig, det blir som det blir. Verkar dock som hennes hormoner lugnat sig, kissar inte varannan meter och gnäller inte lika mycket. Så vi får väl se.. haha.. kanske dröjer flera månader!

Det verkar komma in fler anmälningar till vår Lydnadskurs nu, jätterolig, hoppas den kommer igång snart!!

Natti fnatti!

~ Jenkan & Leia ~

2008-01-17
 22:12:01

KURS!!

Vi ska gå kurs på Alfa Hundcenter!

Vi är nu anmälda och ska gå kursen "Tävlingslydnadskurs inne/ute" tillsammans med Lisa & Imsa.

Ska bli jättekul att komma in mer på lydnad då vi har väntat lite på att Leia ska mogna..

Instruktören för kursen heter Git Jering, mer om henne går att läsa på hennes hemsida!

Kommer vara varannan tisdag 18.00-20.00, kursstart vet vi inte än. Men så snart alla platser är fulla..

Nu känns det verkligen som vi har kommit igång med vår träning. Träningsdagbok, klickerkurs och lydnadskurs, vilken bra start på året! Till råga på allt blir det ljusare för varje dag som går! Underbart! Höstdepp är ett minne blott ;)

Fotsättande-inlärningen går lekande lätt just nu, på två dagar med få repetitioner så kan jag nästan lägga på kommando, vill dock avvakta lite till..
Leia förstår apportinklickningen och har redan sen i söndags avancerat. Det här är ett moment då man verkligen ser hunden jobba för sitt klick, Leia testar sig fram för att få sin belöning. Precis så som det ska vara!
2008-01-16
 22:57:55

Leia och begagnad ankfot

Vi hade ju besök idag från Fred, Lisa och Chloe. Imsa har något skumt nu.. så hon fick vara hemma =P.
Lisa hade med sig två begagnade ankfötter som Imsa dragit loss.

OJ vad Leia diggade dem! Den ena är spårlöst försvunnen men den andra..

2008-01-16
 13:44:54

Omställningen till ett hundliv!

Lite funderingar kring omställningen till ett hundliv!

För ca två-tre år sedan hade jag en helt annan syn på hundägandet. Lite märkligt hur man helt och hållet kan ändra uppfattning! Kan flina lite åt mig själv, men det är faktiskt inte så lätt att veta när man inte är insatt.



Mina tankar ang. utställningar

Då: Att på utställning springer folk bara runt i fjantiga ringar med sina hundar för att få en massa rosetter och skryta om sina hundar. Att ALLA på utställningar borstade sina hundar och konkade runt dem i burar för att inte lorta ner tassarna. Att utställningsmänniskor var bitchiga och malliga och absolut inte går att prata med!!

Nu: Är jag själv en av dem, men jag vet numera att det ligger en del bakom runtspringandet. Visst jagar många titlar och visst borstar en del sina hundar. Men träningen innan och under utställningen är nyttig, iaf för en en DP. Dock tycker jag fortfarande att vissa är lite väl fjantiga med att borsta och bära sina hundar. Fast idag kanske jag är lite mer accepterande mot det, även ifall det aldrig blir jag! Själv tycker jag numera att det är väldigt intressant att höra vad en domare tycker om min och mina vänners hundar. Eftersom jag ser på dem för sin personlighet, inte det yttre.
Haha.. utställningsmänniskor är otroligt trevliga! Ack så fel jag hade!



Mina tankar ang. renrasiga hundar
Då: Att det fanns många renrasiga hundar men endast de finaste hade stamtavla.
Nu: Ja, nu vet jag att de flesta renrasiga hundar faktiskt har stamtavla. Visst finns det dem med finare stam, men dem är inte finare på det sättet som jag trodde!



Mina tankar ang. hunduppfostran
Då: Trodde att det bara fanns ett sätt att uppfostra en hund, det "gamla" hårda skolan.
Nu: Otroligt roligt, skönt och bra att jag hade fel på denna punkten! Jag stöter dagligen på nya metoder att lära in på, jätteroligt.



Detta var ju bara några få punkter, min inkörningsport till att få upp intresset för hundar var genom min svägerska & Chloe!, en helt underbar dalmatiner.
Det som verkligen fick mig att vilja ha en egen hund var lilla söt Lula, som fångade mitt hjärta från första ögonkastet. Det var någon magiskt över det ögonblicket. Det hade varit så själviskt att behålla henne, men vi fick några fina stunder & minnen tillsammans iaf! Fel tidpunkt i mitt liv tyvärr, har ångrat mig många gånger även ifall jag vet att hon har det bra.. Sen tror jag att jag hade för lite kunskap och erfarenhet för att få henne på fötter.

När jag och Mahyar för ett år sedan insåg att det var möjligt för oss att skaffa hund, visste ju redan jag vad det skulle vara för ras. Vi ville ju ha en lite mindre hund som man kunde jobba mycket med!
Efter några måndader var vi "plötsligt" där, hos Lotta, med alla underbar DP's. Husse föll för de små spralliga pinnarna, han tvekade inte en sekund över att det var rätt ras. 2,5 veckor senare var vi tillbaka för att hälsa på vår prinsessa! Så fin hon var, det var nog då vi började förstå, att 3,5 veckor senare skulle vi vara tillbaka för att ta hem henne!

De sista veckorna var det blandade känslor och tankarna vandrade; Skulle vi klara av detta, har vi tagit oss vatten över huvudet eller är detta det bästa vi kunde göra?

Behöver jag säga att det är det senare alternativet som var rätt? Vilka underbara 7 månader det har varit!

Vi har såklart fått en helt annan vardag, ett helt nytt tänk, nya vanor, nya vänner, nya prioriteringar. Ja.. ett helt nytt liv, om man nu kan skriva så?!

En tjej frågade mig på MyDog om dvärgpinscher är en bra första hund, jag svarade nja =P. Eftersom detta är vår första hund så kan jag inte säga Nej. Men jag kan inte svara ja heller, det är en otroligt krävande ras, men har man engagemang, tid och inte ger upp så tycker jag att man kan skaffa en DP.
Varför skaffa en annan ras först om det är en DP man vill ha? Känns väldigt mysko!

Nu har vi fått otroligt mycket tips, råd och hjälp från olika håll vilket har varit ovärdeligt, men det hade vi ju fått/behövt även om vi skaffat en annan ras..

Jaja, nu har jag spottat ut mig lite tankar och funderingar kring mitt nya tänkande =).

Ha en fortsatt fin dag, ikväll kommer Pricki-korvs-gänget hem till oss på middag!

Kramis
~ Jenkan ~
2008-01-14
 21:55:36

Träningsdagbok vecka 3

~ Träning vecka 3 ~
Spårapporter
Mål: Att Leia ska komma till mig med apporterna i spåret
Vecka 3: Klicka in apporten

Utställning
Mål: Att Leia ska låta sig bli hanterad av domaren.
Vecka 3: Borsta Leia när hon står på bordet 3ggr denna vecka och belöna när hon är stilla.

Visa tänderna
Mål: Leia ska kunna visa tänderna. (Bli tittad på i munnen)
Vecka 3: Borsta Leias tänder tre ggr denna vecka. Lyfta läppen, säga "tänderna" och belöna.

Fotplacering Nytt moment!
Mål: Att Leia vid inkallning skall sitta vid min sida
Vecka 3: Träna in U-svängen minst ett pass om dagen

Rulla Nytt moment!
Mål: Att Leia ska rulla på kommando
Vecka 3: I slutet av veckan vill vi se att hon börjar iaf luta sig mot en rullning (svårtformulerat)


~ Övrigt ~
-  Fortsätta traggla Pinn
-  Skvallerträna
2008-01-13
 22:09:35

Utvärdering vecka 2

~ Resultat vecka 2 ~

Spårapporter
Resutat vecka 2: Leia har fått intresse för apporterna, har klickat in dem ett pass idag (söndag) och redan nu så försöker hon greppa dem. Klickar dock så att jag vet att hon inte hinner släppa, hellre att hon inte hinner greppa. Men veckans mål är uppnått iaf!

Tyst vid dörren
Resutat vecka 2: Leia har slutat skälla vid dörren, husse & Leia har varit superduktiga och vår träningsdagboks första slutmål är uppnått!!

Utställning
Resutat vecka 2: Har borstat Leia när hon stått på bordet två pass och även klämt på henne. Maria med Jade klämde lite i lördags, Tack!

Visa tänderna
Resutat vecka 2: Har borstat Leias tänder varannan dag ungefär, samt gluttat på tänderna. Maria var även inne i munnen på busfröt och tittade, Tack!

Spinn eg pinn (medsols)
Resutat vecka 2:  Pinn går jättebra, har skickat henne med båda händerna och utan. Jag måste dock vara mer tydlig så att hon inte får utrymme att misslyckas (snurra fel håll).


~ Utvärdering ~
Första träningsdagboksveckan har väl flutit på relativt bra. Ska ha lite moment nästa vecka som inte har långsiktiga mål. Blir enklare att hitta motivation och roligare träning. För övrigt så är Leia just nu allmänt gnällig och kramig. Psykiskt påfrestande för hela familjen, gäller att inte ge vika för damens valp-ögon!

Så, första veckan avklarad.. lägger ut nästa veckas moment imön!

~ JML ~
2008-01-12
 18:29:34

Kursen

Idag var vi på "Kurs" på hundens hus. Vi var egentligen elever till en instruktörsutbildning och dem gick igenom lite olika moment.

Roligt att så många pinnar var där! (Madde+Charlie, Sanna+Allie, Malo+Ziri Kul att se Ziri igen!, Maria+JadeTack för att du ville klämma på Leia!, Ulle+Laban, Joanna+Christoffer+Ragnar Tack för skjutsen!)

"Kursen" var lärorik faktiskt, egentligen trodde jag väl inte att jag skulle få med mig så mycket. Men det var en del saker jag inte tänkt på innan och lite småtips som jag fick!

Har äntligen fått en metod att använda för att lära Leia att sitta vid sidan om mig. Lucky us!!

Efter kursen drog några av pinnegänget ner i ösregnet ner till Tippen för en sprallig promenix. Leia tokglad att få busa med pinnevänner!

Nu har vi myst med husse en stund och snart ska vi hem till Leias morfar och kolla film!

Pga. vädret så finns inga kort från dagen.. men här är en bild på Leia med sin nos som fick ett sår igår.. stackars liten!!
image406

2008-01-12
 11:20:20

Busfrö

Leia är ett busfrö!
När jag kom hem från jobbet igår hade hon dels delat en papperrulle i 1000 bitar.. plus tagit isär en näsduksförpackning. Dvs.. matte har städat hela morgonen.. suck!!

Om en stund kommer Ragnar, Joanna och Christoffer och hämtar mej och Leia och då ska vi iväg på kurs =). SKa bli kul att aktivera lillskit för det är såååå svårt att få motivation att träna ute när det är pissigt väder.

Funderar att beställa hem lite Agilityhinder ifrån Hööks webshop.. ska klura på det. Hade inte varit fel med sånna konhinder och en ring. Bra att förbereda lite framföringar ute på gräsmattan och lagomt behändiga att ha med!! Bra pris har dem också..

"Fick" hem två selar från Puppia igår (beställda alltså). Jättefina, en röd och en lila. Vet inte om vi ska behålla båda, ska suga på karamellen..

Neh, nu måste vi göra oss iordning, är helt dammig efter en städrejd av hela lägenheten.

CIAO! Ha en finfin lördag!

~ Jenkan & Leia ~ (den senare våldför sig just nu på min strumpa..)
image405
2008-01-11
 13:46:34

Nosgnugg

Idag vid 12 vaknade jag av dörrklockan, sprang såklart till dörren, precis när jag skulle börja skälla kom jag på att jag brukar få en äcklig dusch då.. så jag ropade på husse istället (läs gnydde, Mattes anm.). När husse öppnade stod matte där. Gissa om jag blev glad, hon stannade en stund. Sen skulle hon åka igen, då bidde jag ledsen och jag kramade henne och ville bara stanna i famnen. Tyckte jag kunde fått följa med.. men när jag sprang ut så tog hon in mig igen...
Ska ligga och mysa med husse fram tills matte kommer hem, då ska vi busa har hon lovat!

Nosgnugg

~ Leia ~
2008-01-09
 13:35:55

Tävling

Vi är med och tävlar hos Hockeyfrun

"DP-Leia & Dalllis-Chloe är ute med sina mattar, Leia går precis bakom Chloe för att lukta på allt som hon luktar på. Chloe börjar kissa, Leia fortsätter gå............"

248393-386
2008-01-09
 11:02:00

Träningsdagbok v.2

Efter inspiration av Hanna & Myra så ska vi börja med träningsdagbok. En för varje vecka..
Vi kommer skriva upp våra mål i olika moment och vilket steg vi tränar på under veckan.
Vissa mål är långsiktiga.. (Träningsdagboken kommer få en egen kategori)
Har du tips på nya moment eller hur vi ska träna in ett så kommentera, mejla eller skriv i gästboken!

~ Träning vecka 2 ~
Spårapporter
Mål: Att Leia skall komma till mig med apporterna i spåret.
Vecka 2: Få Leias intresse för spårapporterna att öka. Matte klappar och pussar och i det här stadiet får Leia bara se, inte röra!

Tyst vid dörren
Mål: Att det ska kunna ringa på dörren, utan att Leia kommer skällandes.
Vecka 2: Bryta Leias beteende med en vattenspruta och sedan avleda och ge en utväg(sitt) + belöning(vid tyst).

Utställning
Mål: Att Leia ska låta sig bli hanterad av domaren.
Vecka 2: Borsta Leia när hon står på bordet och belöna när hon är stilla.

Visa tänderna
Mål: Leia ska kunna visa tänderna. (Bli tittad på i munnen)
Vecka 2: Borsta Leias tänder varje kväll. Lyfta läppen, säga "tänderna" och belöna.

Spinn eg pinn (medsols)
Mål: Att Leia ska kunna spinn lika bra som snurra (motsols)
Vecka 2: Träna spinn i korta små pass 3 gånger om dagen.


~ Övrigt ~
- Skvallerträna
- Leka in "dansa" (så att hon hittar balansen på två ben)
- Ta tiden på platssittning och platsliggning så vi vet vilket stadie vi är på
2008-01-08
 09:57:50

2008

Planerat 2008

Detta händer 2008
4-5/1 Ställa på MyDog
12/1 Jag & Leia elever på en instruktörskurs för Hundens hus
25-27/1 Hanna och Myra kommer till oss
26-27/1 Tävlingslydnad med Klickerträning läs mer → HÄR
3/2 Årsmöte, DP-klubben, Huskvarna (ej anmäld)
17/2 Dp-träff
10/5 Utställning, nat. Larv, Skara (ej anmäld)
28/6 Utställning, SSPK, Borås (ej anmäld)
29/6 Utställning, SÖKK, Borås (ej anmäld)
2/7 Utställning, SSPK, Stockholm (ej anmäld)
4/7 Utställning, DP-Klubben, Stockholm (ej anmäld)

Viktiga datum
17/1 Leia 9 mån, ställs därefter som Junior
17/4 Leia 1 år
3/6 Matte 22år
12/6 Ett år sedan vi hämtade Leia
17/7 Leia 15 mån, ställs inte längre som Junior
21/9 Husse 28 år

Ej inplanerat
- Leia löpa
- Ögonlysning
- Patellaundersökning
- 1-års spruta
- Lydnadskurs
- Spårkurs
- MH??
- Rabiesvaccinering + pass?
- Åka till Sthlm
- Annan kurs
2008-01-08
 09:38:58

I brevlådan

Titta vad som damp ner från brevlådan igår =)
Prov på DentaStix...
*trevligt*
2008-01-07
 22:10:53

Planerat

Idag har jag lagt in en ny kategori.. nämnligen "Planerat"
Lite datum och sånt tjafs som är viktiga, de allra viktigaste kommer ju upp på hemsidan också =)
2008-01-07
 22:05:11

Shopping

Nu har jag fått över lite bilder till datorn =)

Ska visa våra shoppingfynd från MyDog-mässan...

Vi har funderat på en canvasväska ett bra tag eftersom den gamla har en terrorist gjort sönder.. Så under mässan slog vi till. Blev en i camo =) kanske inte ett fynd egentligen men man fick en filt till.

 

Lisa från Chloeweb tipsade oss om spårapporter som såldes på mässan. Perfa!!
Leia ville börja gnaga på dem, busfrö!!!


I jakten på torkad lever i rätt format *kräsen* hittade vi torkad oxfile, Leia älskade dem. (tyvärr hittade vi inte levern..)
   

Matte har ju redan en gottepåse, men det har inte husse.. så vi passade på att införskaffa en sådan till honom..


Purina hade en monter och sålde 2 påsar 'Dental Pro Bars' för 30 pix och så fick man 800 gr foder på köpet.. tänkte använda fodret som gotta om det går..


Fick även lite gratis-saker..
Här sitter Leia med ett reflexhalsband, vattenskål och foderprov. Fick massor med småpåsar foder, men jag tror inte hon ska få smaka på alla.. Blir nog lite knasigt för magen..
      

Köpte även två fällar att ha i burarna men dem måste vi klippa till lite först för de var stora!!

CIAO!!
~ Jenkan & Leia ~

2008-01-07
 09:06:32

Kusligt lika?!

De här bildern är lite suddiga men ändå.. Den första är tagen på Åby-utställningen 2/12 och den andra på MyDog 4/1, är dem inte kusligt lika?!
image384 image385
Båda dessa bilder är © MyCane
2008-01-07
 08:07:32

Har tänkt lite..

Jag och Leia har tänkt lite.. och kommit fram till att vi tycker det var bra att domaren mätte i fredags. Ok, kanske inte igentligen eftersom Leia inte gillade det..
MEN det är ju superbra träning för lillskrutt + att vi hade blivit oplacerade oavsett eftersom han tyckte Leia var för stor redan innan han mätte. Så vi får nog tacka för mätningen även fast vi igentligen hade velat träna på det för första gången vid ett mer lugnt tillfälle =).

Hehe.. vi ser allt som träning vi.. äckligt utnyttjande när någon går förbi och matte endast tänker 'nu ska vi använda honom för skvallerträning'.
2008-01-06
 18:43:45

My Dog helgen

Vår helg började redan i torsdags eftersom vi skulle vara lediga fredagen!

Leias uppfödare Lotta och hennes sambo Patric + vovs kom hit vid 17-tiden på torsdagen. Kekade middag och hundarna fick busa. Leia tyckte som vanligt att det var roligt att ha besök ;), hon var lite vaksam på de tvåbenta först =P, som hon brukar...

På fredagen åkte vi iväg till MyDog, det var en portugisisk domare som dömde och han ansåg att vi har för stora DP's i Sverige och ville därför mäta, även valpar. (Matte blev mer nervös)
Bordet gick väl delvis som förväntat. Leia var dock svårmätt och matte förstod inte riktigt vad domaren sa.. Leia trivdes inte alls på bordet men det är ju för träningens skull vi ställer!! Hon och en svart tik åkte ut delvis pga storleken (oplacerade)
Meja, Leias kullsyster, skötte sig fint och blev placerad (jag är ganska borta i sånna här sammanhang och minns inte exakt placering. SKÄMS!!)

På kvällen åkte jag och Leia ut till Partille BK för DP-träff. På plats var 10 vovsingar som busade lite. Lotta bordtränade Leia, som mest såg ut som en English Toy Terrier ;) . Men några fina bilder hoppas vi på!!

Lördagen började ännu tidigare, dock var det en oändlig väntan.. eller, den hade faktsikt en ände! 1½ timma för sent skulle DP's in, Leia skötte sig lite bättre än gårdagen. Lite reserverad fortfarande men roligt när man ser förbättringar!! Hon blev reservplacerad (femma av sex deltagare) vilket vi ser som en ok placering med tanke på omständigheterna.
Leias syster Meja stod stadigt på bordet, gick fint och blev BIM. Jättefin liten tjej!!

Mycket trötta var vi när vi kom hem.. Jag och Leia fick shoppat en del, men jag måste komma på ett sätt att lägga över bilder på fynden.. återkommer om det =)

Både Leia, matte och husse är nöjda med årets första helg, jättekul att få besök av Leias uppfödare också!

Kramar
~ JML ~
2008-01-06
 16:29:23

Suck..

Uppdatering av helgen KOMMER, promise!!

Grejen är att vår dator har krashat och min gamla måste uppdateras + att tangentbordet suger.. men snaaaart är vi på banan.

Hemsidan uppdateras med kritiken från utställningarna ganska snart =)

Kramar!
2008-01-03
 11:41:26

Matchande halsband

Vi gillar människor som tänker till med julklappar, inte bara ger en grej för sakens skull!

Som min bror, hans tjej och vovsingarna.. Julklapparna (två av dem) var verkligen tänk-fulla, om man nu kan skriva så..

Jag fick ett jättefint halsband i silver och Leia fick ett matchande hänge (specialbeställt)!
Väldigt gulligt och tankfullt tycker vi! Ska försöka ta en bild när vi ha dem på oss.. lite tricky själv =P

Tack för de fina julklapparna!!
~ J&L ~

image380
2008-01-02
 09:19:41

MyDog - nervös

Imorgon sätter MyDog igång, vi ska ju inte vara på plats förrän fredag. Men ändå, är smått nervös faktiskt. Hade en dröm inatt att alla hundar skulle springa själva i ringen, utan handlers. Tänk om man kunde ha sån tur ;o)

Här är två stå-bilder på lillfröken, inte lätt när man ska ta själv!! På första bilden står hon inte lodrätt med frambenen och på andra bilden så har hon inte bakbenen tillräckligt långt ut.. men men.. Hon är finast iaf =)




(det står nedan att jag skrev detta inlägg idag 09.19, men jag skrev det igår... konstigt)